Menu Close

Rasos (Joninės)

Kasmet apie birželio 22 – 24 d. stoja ilgiausia diena ir trumpiausia naktis. Trumpiausia naktis nuo seno sureikšminta, sumistifikuota. Manyta, kad ji stebuklinga. Lietuviai šią naktį švęsdavo Rasų (Kupolės) šventę. Vėliau, į Lietuvą atėjus krikščionybei, šventė sutapatinta su Šv. Jono Krikštytojo varduvėmis.

Ką reiškia – RASA? Rasoti – žydėti, plaukti, rastis. Vandens ir ugnies sąjungoje, slapties valandą pražįsta auksinis paparčio žiedas. Sakmė apie pražystantį nakties glūdumoje stebuklingą paparčio – kuris niekada nežydi – žiedą yra esminis baltų pasaulėvaizdžio mitas (gimsta nauja, dar nebūta). Istorija apie ugnies žiedu pražystantį papartį yra sakmė apie Žmogų, kuris nepasiduoda blogio grasai ir vyliui ir kuriam atsiveria, pražysta meilės slėpinys. „Mylėkime ją ir gaivinkime, kad sudrėktų mūsų širdys ir sielos tąja rasa, kad neužgestų mumyse lietuviškumo esmė, tie vasaros laužų atšvaitai, kad neužpūstų vėjai tos gležnos žvakės liepsnelės, vilties sakramento, supamo tamsių vandenų. Mūsų pareiga — sau ir kitiems ją išsaugoti, o gal ir prikelti naujam gyvenimui, naujai švariai liepsnai.“ (Algirdas Patackas)

 Kai vasarovidyje stos ilgiausia diena ir trumpiausia naktis, lopšelio – darželio ,,Nykštukas” vaikai pasipuošę žolynais, vainikais pro simbolinius vartus keliaus į pievą, kurioje dainomis, rateliais pagerbs Saulę, Ugnį, Rasą, Žolynus, mins mįsles, seks sakmes, prisimins „burtus”, žais su pasakiškais personažais Raganaite, Žolininke, ieškos paparčio žiedo ir t.t. Pagerbsime ir įstaigą lankančius Jonukus.

Skip to content